Charlize Theron in de spotlights

Image

Deze week verschijnt de nieuwste film van Charlize Theron bij ons in de zalen. In de romcom ‘Long Shot’ mag ze het hoofd van Seth Rogen op hol brengen. Dat de Zuid-Afrikaanse - die al jaren wordt gezien als één van de mooiste vrouwen in Hollywood - meer is dan ‘a pretty face’ bewees ze al vaak in haar carrière, maar dit wist je (misschien) nog niet...

Het leven had helemaal anders kunnen lopen voor Charlize Theron. Haar vader Charles was een alcoholist. Toen Charlize 15 was, viel Charles in een dronken bui zijn vrouw en dochter aan. Therons moeder Gerda schoot hem dood uit zelfverdediging.

Haar carrière verliep ook anders dan verwacht. Charlize was een veelbelovende balletdanseres tot een knieblessure roet in het eten gooide. Theron kende een dip maar haar moeder hielp haar er weer bovenop. In 1994 kocht Gerda een enkeltje richting Los Angeles voor haar dochter om het te proberen als actrice. Één jaar later zat het Theron eindelijk mee. Charlize greep naast de rol van Nomi Malone in ‘Showgirls’ (1995) wat achteraf gezien een zegen bleek te zijn. Hoewel we nooit zullen weten hoe het Theron zou vergaan zijn, weten we wel hoe het afliep voor hoofdrolspeelster Elizabeth Berkley. ‘Showgirls’ flopte enorm en Berkley won twee Razzies en een Stinker Award. Voor de duidelijkheid, die prijzen wil je niet winnen.

In 1997 is het wel raak voor de Zuid-Afrikaanse. Theron versiert haar eerste grote rol aan de zijde van Keanu Reeves en Al Pacino in ‘The Devil’s Advocate’. Daarna gaat het snel. Voor haar rol in ‘Monster’ (2003) wint een onherkenbare Theron (ze kwam 14 kg bij voor de rol) een Oscar. Na haar Oscaroverwinning wordt de actrice geëerd in haar thuisland en breekt ze in tranen uit wanneer Nelson Mandela haar persoonlijk feliciteert.

Twee jaar later scoort Theron opnieuw een Oscarnominatie voor ‘North Country’. Sindsdien degradeerde ze Mad Max tot een nevenpersonage in zijn eigen film ‘Mad Max Fury Road’ (2015) en timmerde Charlize menige mannelijke tegenspeler in elkaar in ‘Atomic Blonde’ (2017). Theron heeft naast haar knieblessure wel vaker last van haar gezondheid. Zo belandde Charlize voor vijf dagen in het ziekenhuis nadat ze zo hard moest lachen tijdens de film 'Borat' (2006) dat haar nek, waar ze voordien al een hernia in had gehad, volledig kwam vast te zitten. Ze werd afgevoerd met een ambulance.

Therons favoriete acteur is trouwens Tom Hanks. Na het zien van de film ‘Splash’ (1984) was Charlize naar eigen zeggen jaloers op Daryl Hannah en had ze een oogje op Hanks. Wanneer Theron niet op de set staat, brengt ze graag tijd door met haar twee geadopteerde kinderen, Jackson en August. Jackson, een jongen van zeven, voelt zich naar verluidt een meisje en gaat gekleed in jurkjes.

DM

besproken items

een reactie toevoegen

login