George Lucas

Image

George Lucas is een Amerikaanse filmregisseur / schrijver en een succesvolle ondernemer. Hij groeide op op een walnootboerderij in California. Als een echte dragracefanaat wilde hij eigenlijk een professionele autoracer worden, maar een zwaar auto-ongeluk bracht hier verandering in en gaf zijn leven een compleet andere wending. Nu weet je meteen waar het Podracen vandaan komt!

Hierna ging George naar een filmschool waar hij enkele kortfilms maakte. Hij won met zijn kortfilm THX 1138 (1967) de eerste prijs op een filmfestival voor studenten. Een jonge Steven Spielberg nam ook deel aan datzelfde festival en was zwaar onder de indruk van/jaloers op Georges werk. Die jaloezie en rivaliteit zou later omslaan in een hechte vriendschap. De gewonnen prijs van dit festival was het bijwonen van de opnames van de film Finian's Rainbow, een film van Francis Ford Coppola. Hierdoor geraakten Coppola en Lucas goed bevriend en richtten ze al snel hun eigen productiehuis “American Zoetrope” op. Hun eerste project was een langspeelfilm gebaseerd op THX 1138. Hierna scheidden hun professionele wegen, Francis ging The Godfather verfilmen en George richtte zijn eigen bedrijf op, genaamd Lucasfilm. De rest is geschiedenis.

Vervolgens schreef en regisseerde George Lucas “American Graffiti” (1973), waarmee hij een Golden Globe won en vijf Oscarnominaties bij elkaar sprokkelde. Hierna kreeg hij de mogelijkheid om volledig zijn eigen ding te doen en begon hij aan zijn levenswerk Star Wars (1977). Hiervoor richtte hij weer twee bedrijven op, ILM voor het ontwikkelen van special effects en Skywalker Sound voor de geluidseffecten. George haalde voor het verhaal van Star Wars vooral inspiratie uit de bijbel en de films The Hidden Fortress en Seven Samurai van Akira Kurosawa. Toshirō Mifune - een belangrijk acteur uit die films, werd zelfs de rol van Darth Vader aangeboden. Hij weigerde echter omdat hij verwachte dat het om een goedkope B-film zou gaan. Aanvankelijk kreeg Star Wars bij geen enkele filmstudio groen licht maar 20th Century Fox ging uiteindelijk toch overstag. De voorwaarde hiervoor was dat George geen loon zou krijgen voor zijn werk, maar wel een deel van de box office opbrengsten en de volledige rechten over de merchandising. George wist voor zijn project ook de grote naam Alec Guinness te strikken om de rol van Obi-Wan te vertolken. Sir Alec zou - net als Lucas - een deel val de opbrengsten opstrijken. Hij nam dit risico omdat zijn buikgevoel hem zei dat dit wel eens een heel groot succes zou kunnen worden en gelijk kreeg hij. De film werd een ongelofelijke hit en won tal van Academy Awards. Star Wars maakte gebruik van de nieuwe “Blue Screen” technologie wat zeer realistische en ongeziene beelden opleverde. Prachtige handgemaakte modellen werden gefilmd tegen een effen blauwe achtergrond. Die blauwe achtergrond werd vervolgens vervangen door ander beeldmateriaal wat tal van nieuwe mogelijkheden creëerde.

De opnames van Star Wars hadden te kampen met enorm veel productieproblemen. Zo passeerde er een zware storm langs de set in Tunesië. Bovendien verloor George Lucas tijdelijk zijn stem waardoor hij enkel met gebarentaal kon regisseren en kreeg hij zelfs een lichte hartaanval vanwege overmatige stress. Als gevolg van deze traumatiserende ervaring liet hij het regisseren vanaf dan even over aan anderen. Hij bedacht samen met Steven Spielberg de Indiana Jones franchise - die George zelf zou producen en waarbij Steven de regie voor zijn rekening nam. De sequel Star Wars The Empire Strikes back werd geregisseerd door Lucas' voormalige leerkracht Irvin Kershner (die we ook nog kennen van RoboCop 2) en het sluitstuk Return of the Jedi werd geregisseerd door Richard Marquand. Oorspronkelijk wou George zijn goede vriend Steven Spielberg deze laatste film laten regisseren, maar vanwege een ruzie met de Directors Guild was dit echter niet mogelijk.

Na zijn Star Wars en Indiana Jones passage wou George Lucas zeer graag de The Lord of the Rings boeken verfilmen. Omdat hij er niet in slaagde om de rechten hiervan te verkrijgen schreef hij hierop maar zijn eigen variant, getiteld Willow (1988).

Lucas verwerkte vaak ook zeer persoonlijke elementen uit in zijn films. Indiana Jones werd bijvoorbeeld vernoemd naar zijn hond Indiana en Chewbacca werd gebaseerd op diezelfde hond. Han Solo was dan weer gebaseerd op zijn goede vriend Francis Ford Coppola, …

In de jaren '90 nam George Lucas de touwtjes terug zelf in handen en begon hij terug te werken aan zijn Star Wars franchise. Terwijl hij het verhaal van een prequel trilogie volledige uitwerkte bracht hij de originele Star Wars trilogie nog eens opnieuw uit in de bioscoop als The Special Edition, met allerlei extra toeters en bellen dus. De Star Wars hype was weer helemaal terug en ook de nieuwe generaties waren er nu helemaal vertrouwd mee.

Vervolgens liet hij in 1999 eindelijk een nieuwe Star Wars film los op de wereld, getiteld The Phantom Menace. George hoopte met deze nieuwe trilogie terug te doen als wat hij met de vorige had gedaan, namelijk films op technologisch vlak naar een hoger niveau tillen. Wat hij vorige keer met handgemaakte modellen / Blue Screen deed hoopte hij deze keer met 3D / Green Screen opnieuw te bereiken, iets wat hem gedeeltelijk gelukt is.

Omdat hij ondertussen zo machtig en rijk was kon hij zelf alles bekostigen en hoefde hij niet te rekenen op steun/hulp van buitenaf. Maar dat zorgde er natuurlijk ook voor dat bepaalde ideeën/beslissingen niet meer door anderen bijgestuurd konden worden (ik denk bvb aan onze goede vriend Jar Jar Binks) en dat bepaalde acteerprestaties geen broodnodige extra take verkregen (De grootste acteurs vallen door de mand, enkel Liam Neeson lijkt zich recht te kunnen houden). De film was financieel weer een monstersucces, maar werd door de pers niet al te goed ontvangen en ook de fanbase was over bepaalde zaken niet te spreken. Lucas deed de kassa's nogmaals rinkelen in 2002 met Attack of the Clones en in 2005 met Return of the Sith. Deze laatste werd in vergelijking met de twee vorige delen wel veel beter onthaald.

Na een kleine pauze wou George Lucas vervolgens een laatste Star Wars trilogie maken. Maar na alle kritiek die hij met die vorige trilogie over zich heen kreeg gaf hij er na wat twijfel uiteindelijk zelf preventief de brui aan. Hij gooide de handdoek in de ring en verkocht zijn bedrijf Lucasfilm in 2012 aan Disney voor 4 miljard dollar!

Disney gooide Georges ideeën voor een nieuwe trilogie grotendeels de prullenbak in (samen met alle boeken die ooit over Star Wars geschreven werden) en speelde het op veilig door met The Force Awakens een zeer vertrouwde film af te leveren. Deze film werd samen met Rogue One zeer goed ontvangen maar met de vervolgfilms The Last Jedi (die voor heel veel verdeeldheid zorgde) en de financiële miskleun Solo begon het allemaal wat in de soep te draaien. Er kan gediscussieerd worden over de kwaliteiten van George Lucas maar één ding is duidelijk, zijn creativiteit is zijn sterkste punt en dit cruciale ingrediënt is wat er voorlopig in het Disney verhaal ontbreekt. 

George Lucas geniet momenteel van zijn welverdiende rust op zijn ranch in California. Hij probeert al jaren nog een laatste project erdoor te krijgen, namelijk het oprichten van een gigantisch groot museum in California vol met relikwieën uit zijn eigen filmwereld. Maar hij lijkt voorlopig nog met wat vergunningen te sukkelen.

OMG

besproken items

een reactie toevoegen

login