Guillermo del Toro

Image

Het begin van de internationale carrière van Guillermo del Toro (1964) lijkt wat op dat van Alfonso Cuarón. Na succes in eigen land met Cronos (1993) loopt zijn avontuur in de VS – Mimic (1997) - helaas af met een sisser. Op persoonlijk vlak beleeft hij ook een moeilijke tijd. In Mexico wordt de vader van del Toro ontvoerd en moet de familie veel losgeld betalen om hem vrij te krijgen, wat uiteindelijk lukt. James Cameron, die goed bevriend is met del Toro, haalt één miljoen dollar van zijn rekening om het losgeld te helpen betalen.

Cameron zou het een jaar later nog eens opnemen voor zijn goede vriend tijdens de Oscaruitreiking. De Mexicaanse regisseur had het tijdens de opnames van Mimic aan de stok gekregen met de Weinstein-broers van Miramax die de film produceerden. Harvey Weinstein sprak Cameron erover aan. Dat leidde tot een ruzie waarop de Titanic-regisseur Weinstein bijna een klap had verkocht met zijn Oscarbeeldje.

Del Toro laat zich niet kennen. Hij keert terug naar Mexico om de wereld te trakteren op de Spaans- Mexicaanse horrorfilm El Espinazo del Diablo, beter bekend als The Devil’s Backbone (2001). Het spookverhaal dat zich afspeelt tijdens de Spaanse Burgeroorlog is een sterke visuele mix van horror en fantasy. Het zou del Toro’s handelsmerk worden. Die historische context komt trouwens ook terug in Pan’s Labyrinth en The Shape of Water.

Na twee films op Amerikaanse bodem (Blade II en Hellboy) weet ook del Toro een Oscarnominatie te scoren voor beste buitenlandse film met Pan’s Labyrinth (2006). De film is een succes en del Toro houdt er zelf een Oscarnominatie aan over voor beste originele scenario.

De Oscars waren in 2007 wel zeer Mexicaans getint. Naast del Toro, dong Iñárritu mee naar de prijzen met Babel en ook Cuarón was van de partij met Children of Men. Cuarón was trouwens één van de producers van Pan’s Labyrinth. Uiteindelijk zou het horrorsprookje dat door velen wordt gezien als zijn beste film het niet halen van het ijzersterke Das Leben der Anderen.

Elf jaar later is del Toro dan toch aan het Oscarfeest met The Shape of Water en is het reikhalzend uitkijken naar zijn volgende project, een duistere versie van Pinocchio.

DM

een reactie toevoegen

login