Jon Favreau in de spotlights

Image

Onlangs ging 'The Mandalorian' in première op Disney+. Het brein achter de langverwachte serie die zich afspeelt in het Star Wars Universe is niemand minder dan Jon Favreau. Eerder dit jaar domineerde Favreau’s remake van ‘The Lion King’ de box office. Dat Jon Favreau vandaag één van de grootste namen is in Hollywood mag duidelijk zijn, maar dit wist je (misschien) nog niet…

Jon Favreau heeft nooit een filmopleiding gevolgd. Hij hield het studeren zelfs voor bekeken net voor het behalen van zijn diploma. Favreau trok naar Chicago om het te maken als komiek. Toen hij daar zijn ding deed, wist hij enkele filmrolletjes te scoren. Naar eigen zeggen heeft Favreau alles geleerd van goed op te letten op filmsets en veel vragen te stellen.

In 1993 krijgt Jon zijn eerste rol van betekenis in ‘Rudy’, een sportdrama met Sean Astin in de hoofdrol. Op de set leert hij Vince Vaughn kennen. De twee kunnen het meteen goed vinden en een paar jaar later breken ze samen door wanneer Favreau ‘Swingers’ schrijft. Hij en Vaughn spelen de hoofdrollen. In 2001 probeert Favreau het achter de camera. Hij schrijft en regisseert ‘Made’. Vaughn is ook weer van de partij. Zijn eerste grote succes als regisseur volgt echter twee jaar later met ‘Elf’. De film waarin Will Ferrell een geadopteerde elf speelt is uitgegroeid tot een moderne kerstklassieker.

In 2008 staat Favreau mee aan de wieg van het succes van Marvel. Hij regisseert ‘Iron Man’, de eerste film van het MCU. Twee jaar later neemt hij de regie van de sequel voor zijn rekening. Daarbovenop is Favreau ook betrokken als producer bij de Iron Man- en Avengersfilms. In sommige Marvelfilms duikt hij ook nog op als Happy Hogan.

Jon Favreau is meer dan alleen maar blockbustergeweld. Dat bewijst hij in 2014 met zijn “kleine” film ‘Chef’. Jon schreef, regisseerde en coproduceerde de film. Hij speelde zelf andermaal de hoofdrol. De film vertelt het verhaal van een chef-kok die zijn baan opgeeft om opnieuw te beginnen met een foodtruck, en zodoende zijn passie en levenslust hoopt terug te vinden. ‘Chef’ mag dan wel een kleinere film zijn maar Favreau wist voor de bijrollen heel wat grote namen te strikken. Marvel collega’s Scarlett Johansson en Robert Downey Jr. maken hun opwachting alsook Sofia Vergara en Dustin Hoffman.

Favreau heeft de smaak van het koken te pakken. Voor Netflix maakt hij ‘The Chef Show’. Favreau en Roy Choi – de man die Favreau de kneepjes van het vak leerde voor ‘Chef’ – gaan aan het koken met bekende en minder bekende gasten. Zo krijgen ze het gezelschap van Seth Rogen en gaan ze langs bij Robert Rodriguez. Een aanrader voor wie houdt van humor en lekker eten.

DM

besproken items

een reactie toevoegen

login