Rutger Hauer

Image

Rutger Hauer was een Nederlandse acteur die zich met al zijn talent uiteindelijk even tussen de allergrootsten van Hollywood wist te plaatsen. Niet veel Nederlandse (en Belgische) acteurs deden hem dit na. We hebben nog Jeroen Krabbé (The Fugitive, The Living Daylights), Famke Janssen (GoldenEye, X-Men, Taken) en natuurlijk de Belg Jean-Claude van Damme (Met geen woorden maar daden zullen we maar zeggen) maar dan houdt het min of meer op.

Hij werd in 1944 geboren en zijn ouders waren beiden ook acteurs dus het stond als het ware in de sterren geschreven dat hij zelf ook acteur zou worden en als kleine knaap stond hij al op de planken. Toch was het voor hem een lange tijd wat zoeken naar zijn rol in het leven. Hij was net zoals zijn grootvader kleurenblind, hierdoor heeft hij na een korte poging zijn droom om zeevaarder (kapitein) te worden moeten opgeven. Doordat hij tijdens zijn schooljaren een echte rebel was belandde hij uiteindelijk in het leger. Toen dat ook zijn ding niet bleek te zijn wist hij uiteindelijk uit het leger te ontsnappen door zich voor te doen als iemand met zware psychologische problemen, hierdoor verbleef hij zelfs even in een psychiatrische instelling. Van een geboren acteur gesproken!

Hierna sloot hij zich aan bij een toneelgroep en werd hij daar uiteindelijk gespot door Paul Verhoeven. Zijn doorbraak in Nederland kwam er dan ook met de serie Floris (1969) van Verhoeven, het begin van een mooie samenwerking.

Hij verwierf internationale bekendheid met films als Turks Fruit (1973), Keetje Tippel (1975), Soldaat van Oranje (1977) en Spetters (1980). Hierdoor werd hij uiteindelijk opgemerkt tot zelfs in de Verenigde Staten en kreeg hij nog voor Verhoeven de kans om er internationaal door te breken. Dit gebeurde met de film “Nighthawks” (1981), een film met onder andere Sylvester Stallone. Ondanks dat hij tijdens de opnames zijn moeder en beste vriend verloor - en dat de film ook kampte met vele productieproblemen, bleef hij aan boord en werd deze film ook effectief zijn grote doorbraak.

Hij kon vloeiend Duits en mede daarom kreeg hij de kans om de hoofdrol te vertolken in Das Boot (1981), een rol die hij weigerde om in Blade Runner (1982) het personage “Roy Batty” te kunnen vertolken. En dat is volgens velen meteen ook zijn allergrootste prestatie, een rol die hem op het lijf geschreven stond en waarin je duidelijk zijn overvloed aan talent kan waarnemen.

Rutger was er voor gekend dat hij niet gewoon klakkeloos zijn scripts uitvoerde, hij improviseerde vaak en paste regelmatig zijn dialogen wat aan. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in o.a. zijn scène met de witte duif in Blade Runner, de duif was zijn idee en hij bedacht vervolgens ter plekke de beroemde lijn “All those moments will be lost in time, like tears in rain”. “All those moments” werd later ook de titel van zijn Autobiografie. Rutger werd trouwens ook gecast voor Blade Runner zonder dat hij hiervoor een auditie moest doen, omdat Ridley Scott zo overtuigd was van zijn kunnen na het bekijken van wat films uit diens oeuvre. Deze film is ook de favoriete film van zowel Ridley als Rutger, wat toch iets wil zeggen. Rutger kocht met zijn vergoeding voor deze film een zeilschip, en gaf deze “The Bladerunner” als naam.

Na Blade Runner volgden nog enkele goed ontvangen films zoals Ladyhawke, Flesh + Blood (Paul Verhoeven), The Hitcher en Blind Fury. Rutger en Paul hebben in totaal vijf samenwerkingen gehad, maar tijdens hun laatste film Flesh + Blood (1985) hebben ze wegens een ruzie op de set niet meer samengewerkt. Paul Verhoeven had gehoopt dat Hauer de hoofdrol in RoboCop zou vertolken (1987), maar de rol ging uiteindelijk naar Peter Weller. Ook weigerde Rutger een rol in de film “Zwartboek” (2006).

In de jaren '90 ging het snel bergaf met Rutger zijn acteercarrière, hij belandde in het B-Circuit waarin hij meedeed in tv-films zoals Wedlock. In deze periode vertolkte hij vrijwel altijd de villain, van vampieren tot Nazi’s.

In het nieuwe millennium begon hij aan zijn comeback met films zoals Confessions of a Dangerous Mind (George Clooney), Batman Begins (Christopher Nolan) en Sin City.

En tenslotte bolde hij nog wat uit met enkele films in zijn thuisland, waaronder “De Heineken Ontvoering” (2011).

Hauer overleed op 19 juli 2019. Hij werd 75 jaar.

OMG

besproken items

een reactie toevoegen

login