Samuel L. Jackson in de spotlights

Image

Sinds vorige week speelt Glass bij ons in de zalen. Net als in Unbreakable schittert Samuel L. Jackson in de nieuwste van M. Night Shyamalan wederom als Elijah Price. Hoewel hij ondertussen al 70 jaar is, is het duidelijk dat Jackson nog niet aan stoppen denkt. In het voorjaar zien we hem terug in Captain Marvel en later maakt hij zijn opwachting in onder meer Shaft en Spider-Man: Far From Home. Dat Sam nog hot is in Hollywood mag duidelijk zijn, maar dit wist je (misschien) nog niet…

Samuel L. Jackson is een laatbloeier. Hij heeft een tijdje moeten wachten op het succes. Zo liep Jackson in het begin van zijn carrière een rol mis in Mississippi Burning omdat hij volgens regisseur Alan Parker,een Brit, niet zuiders genoeg klonk. Sam is nochtans opgegroeid in het Zuiden in Chattanooga, Tennessee. ‘And this guy tells me I don't sound Southern! See, he was British’, vatte Jackson het samen.

Na enkele kleine rollen (o.a. Sea of Love, Goodfellas) bood Spike Lee – die eerder al met Jackson had gewerkt aan o.a. Do the Right Thing - hem de rol aan van de drugsverslaafde Gator in Jungle Fever. Twee weken voor de opnames zat Sam nog in het afkickcentrum omdat hij zelf met een drugsverslaving kampte. Op het filmfestival van Cannes werd de categorie beste acteur in een bijrol terug in het leven geroepen om Jackson te bekronen voor zijn werk.

In 1994 volgde de doorbraak bij het grote publiek met Pulp Fiction toen Sam in de huid kroop van Jules Winnfield. Jackson was toen al 46. Hij versierde een Oscarnominatie en het personage werd een icoon. Sindsdien is Samuel L. Jackson niet meer weg te denken van het witte doek. Hij werkte nog samen met Tarantino, zwaaide met een lightsaber in Star Wars en dook op in tal val Marvelfilms. Ondanks de bekendheid verwarren veel mensen hem schijnbaar vaak met Laurence Fishburne (The Matrix).

Als Sam niet op de set staat, is de kans groot dat je hem tegen het lijf loopt in de bioscoop bij één van zijn eigen films. Hij ziet zichzelf namelijk graag bezig. Op een golfbaan zou je hem ook wel eens kunnen treffen. Jackson is een fervent golfer. Hij heeft in elk van zijn contracten een clausule staan die hem gemakkelijk toegang tot golfbanen garandeert. Verder houdt Sam enorm veel van de Engelse cultuur en Engeland in het algemeen en is hij fan van Liverpool FC.

Voor zij die zich afvragen waarvoor de L. staat in zijn naam heeft Jackson de volgende boodschap: ‘Want to know what the 'L.' in Samuel L. Jackson means? None of your fucking business.’

Ze staat voor Leroy trouwens.

DM

een reactie toevoegen

login